Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Comply, Innovate, Transform!
De Gentse Rooftopbar Gaston vormde het decor van de WOOD.BE Innovation Day 2025.

Comply, Innovate, Transform!

Nieuwe Europese wetgeving hoeft innovatie niet in de weg te staan. Integendeel, zo bleek tijdens de WOOD.BE Innovation Day. Hout- en meubelbedrijven ontdekten er hoe compliance net als motor kan fungeren voor verandering. Verschillende ondernemers en experten uit het veld lichtten hun visie, aanpak en ideeën toe om constructief met de vloedgolf aan nieuwe regels om te gaan.

Op donderdag 8 mei verzamelden een vijftigtal professionals in Rooftopbar Gaston in Gent voor de WOOD.BE Innovation Day van 2025. Thema van de dag: Comply, Innovate, Transform! Want hoewel Europese regelgeving almaar strenger wordt, hoeft deze allesbehalve een rem te zijn op innovatie. Wie slim inspeelt op de spelregels van morgen, bouwt aan toekomstgerichte businessmodellen.

Als onderzoeks- en kenniscentrum ondersteunt WOOD.BE bedrijven in de hout- en meubelindustrie op weg naar een toekomst waarin duurzaamheid, innovatie en wetgeving hand in hand gaan. Naar goede gewoonte kregen kleine en grote spelers uit de sector tijdens deze innovatiedag een podium om hun best practices te delen en zo anderen te inspireren om zelf aan de slag te gaan met nieuwe inzichten over innovatie en regelgeving.

De zowat vijftig deelnemers werden ondergedompeld in frisse inzichten en concrete voorbeelden over regelgeving en innovatie.

Compliance en innovatie: yin en yang

Chris De Roock, general manager van WOOD.BE, opende de namiddag met een duidelijke boodschap: “Europa is heel creatief en productief geweest. Al maakt de wildgroei aan goedbedoelde regels ondernemen er niet eenvoudiger op. Maar weet dat je er niet alleen voor staat. Met deze Innovation Day, en als kenniscentrum in het algemeen, willen we de sector tools aanreiken om zich aan te passen, te blijven groeien en zich weerbaar te maken voor de toekomst.”

Dat bevestigde Bob Geldermans, Head of Research & Innovation bij WOOD.BE. Hij toonde hoe het dienstenaanbod van WOOD.BE – van labotesten over certificatie tot innovatiebegeleiding – bedrijven helpt om wetgeving te omarmen. “Compliance en innovatie hoeven geen tegenpolen te zijn. Door beide te verzoenen ontstaat er net een krachtige synergie. Precies daar ondersteunen wij: van Europese normen tot projecten rond hergebruik, circulaire waardeketens, CLT-diversificatie of artificiële intelligentie (AI). We zitten momenteel op een kantelpunt. We kunnen niet anders dan de controle in handen nemen door bewust en creatief te anticiperen op wat komt.”

ESPR in de praktijk: van regel naar rendabel

Een eerste praktijkcase kwam van Rik Holvoet, medeoprichter van TripleR. Zijn bedrijf ontwikkelt digitale productpaspoorten (DPP’s) voor de matrasindustrie en werkt met WOOD.BE aan het project FurniPASS voor meubelen. Hij gaf duiding bij de Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR). “ESPR is een logische evolutie van de vorige ecodesignrichtlijn. Elk product op de markt moet straks scoren op parameters zoals herstelbaarheid, recyclage en levensduur”, aldus Holvoet. “Een DPP bevat alle nodige informatie over een product, van productie tot afdanking. Wie hierop inzet, versterkt zijn transparantie, efficiëntie en concurrentiekracht.”

Ook Aaron Thierens, oprichter van de circulaire startup Re-sound, ziet regelgeving als een kans. Zijn akoestische wandpanelen zijn lokaal geproduceerd, circulair en innovatief. “Wetgeving geeft ons richting en structuur”, vertelt hij. “We gebruiken ze dagelijks om onze interne processen te optimaliseren. Zo meten we onze impact, communiceren we transparant met klanten en nemen we producten aan het einde van de levensduur terug. Een DPP gaat voor ons verder dan aan de regels voldoen. Het is een uitstekend middel om toegevoegde waarde te creëren.”

De EUDR: stap voor stap door het kluwen

Van startup naar multinational: ook Joris Bonheure, Technical Services Manager bij Unilin Flooring, bracht een praktijkgetuigenis. Hij ging dieper in op de Europese ontbossingsverordening (EUDR). “Deze wet verplicht bedrijven om de herkomst van hun hout tot in detail te traceren. Dat is zeer complex, zeker met verschillende leveranciers en internationale flows.” Unilin ontwikkelde daarom zowel interne systemen als externe processen om hierop in te spelen. Bonheure: “Het is zoeken naar een balans tussen regelgeving, data en werkbaarheid. Maar tegelijk scherpen we onze processen aan, automatiseren we meer en versterken we onze positie als duurzame speler.”

De drie sprekers gingen daarna ook in gesprek. Tijdens dat panelgesprek verdiepten ze zich in de vertaalslag van theorie naar praktijk. Waar de ene worstelt met interpretaties en uitzonderingsflows, kan de andere van nul starten en net heel flexibel schakelen. Toch delen ze dezelfde conclusie: de regels zijn goed bedoeld, helaas is de uitvoering complex. Begin klein, wees transparant en bouw ervaring op. Holvoet: “Alleen door onszelf tijd te geven en te proberen, zetten we stappen in de goede richting.” Bonheure vult aan: “Blijf communiceren met alle partijen, samen geraken we verder.”

“Het is zoeken naar een balans tussen regelgeving, data en werkbaarheid”, zegt Joris Bonheure van Unilin Flooring.

De AI-lawine: hype of hulp?

Na de pauze was het tijd voor een nieuwe insteek: AI. Artificiële intelligentie is niet meer weg te denken uit de actualiteit. Frederik De Bosschere, Lead Strategist bij In The Pocket, maakte korte metten met de hype. “AI is geen wondermiddel”, stelde hij. “Het is een hulpmiddel dat je slim moet inzetten. Koop niet zomaar het eerste, het beste of het grootste AI-systeem aan, maar begin met kleine, afgebakende toepassingen die aansluiten bij je strategie. Deel ervaringen intern en bouw over alle afdelingen heen een bottom-up AI-cultuur op die werkt voor jouw mensen en jouw processen. We moeten af van de idee dat AI een solo-IT-gegeven is. Vergeet niet dat wij als mens aan het stuur zitten, met AI als handige copiloot.”

Frederik De Bosschere van In The Pocket: “Bouw over afdelingen heen een bottom-up AI-cultuur die werkt voor jouw mensen en processen.”

Circulaire pionier in retail

Tot slot bracht Claudia Verswyver, Sustainability Lead bij Retail Concepts (A.S. Adventure & Juttu), een krachtige keynote. Ze werd recent uitgeroepen tot Sustainability Professional 2025 en toonde hoe ze duurzaamheid structureel verankerde in haar organisatie. Van tweedehandsverkoop over herstel en verhuur tot een duurzaam aankoopbeleid: alles past in een groter ecosysteem. “We combineren circulaire innovatie met commerciële daadkracht. De consument wil meer dan ooit weten waar het product vandaan komt, hoe het is gemaakt en hoe lang het meegaat.”

Met haar betoog sloot Claudia naadloos de kringloop van dit event. Van bij het begin lag de nadruk op het systeemdenken: alles is deel van een groter geheel. Door het totale plaatje over de hele lijn voor ogen te houden in jouw activiteiten, is de stap naar compliance gemakkelijker en doeltreffender.

Vanuit het publiek werden nog enkele kritische vragen afgevuurd. Zo stelde men onder andere dat innovatieve, sustainable producten tegenwoordig nog te veel een niche zijn. Daardoor zijn ze vaak onbetaalbaar voor het gros van de bevolking. Gaan we zo niet aan het doel voorbij? Een vraag die de aanwezigen duidelijk bezighield. Na een boeiende vragenronde werd duchtig nagepraat tijdens het netwerkmoment met walking dinner. De deelnemers trokken huiswaarts met frisse inzichten, concrete voorbeelden en het besef: de sector staat voor uitdagingen, maar vooral voor kansen.

Kon je er niet zijn op deze Innovation Day en wil je toch de presentaties meepikken? Je vindt – na registratie – de opnames op de website van WOOD.BE.

Sustainability Professional 2025 Claudia Verswyver: “Alles past in een groter ecosysteem. Met het totale plaatje voor ogen is de stap naar compliance makkelijker en doeltreffender.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten