Ben jij ook benieuwd naar hoe het er bij collega-schrijnwerkers aan toegaat? We nemen regelmatig een kijkje achter de schermen om te ontdekken hoe zij de zaken aanpakken. Vandaag kloppen we aan bij Verwerft, een familiebedrijf met een traditie die al zeven generaties teruggaat. Hun grootste troef? Een schatkist aan kennis van traditionele technieken.
Vandaag staan Bart Verwerft en Mattias Deboutte aan het roer van het bedrijf. Bart groeide op tussen de houtkrullen, week even uit richting scheepsbouw om dan toch terug te keren naar het familiebedrijf. Mattias raakte als architect danig onder de indruk van de knowhow van Verwerft en kwam mee aan boord. Toen Barts vader in 2012 overleed, moesten ze sneller dan verwacht de leiding overnemen. Op dat moment was het bedrijf al geëvolueerd van algemene schrijnwerkerij naar interieurbouw, en Bart en Mattias leggen zich nog meer toe op luxueuze interieurs waarin hout een hoofdrol speelt. Het bedrijf blinkt in binnen- en buitenland uit in panelled rooms, massief houten boiseries en lambriseringen.
“Zeker. In de jaren 80 maakte mijn vader veel houten bibliotheken, paneelwanden en lambriseringen met een rijke detaillering. Daarin blijven we ons onderscheiden, want weinig bedrijven kunnen dat nog. Vandaag voeren we naast klassieke ook veel hedendaagse projecten uit. De kennis van traditionele technieken versterkt daarbij de verhoudingen en verfijning van het moderne werk. Mensen die ons vakmanschap op waarde weten te schatten, hebben het budget om te investeren in maatwerk dat volgens de regels van de kunst wordt gemaakt. Zo gaan we in tegen het jachtige karakter van onze maatschappij, want ook wij voelen de tijdsdruk toenemen. Tijdloos is een uitgehold begrip, maar ons werk kan wel meerdere generaties meegaan.”
“Absoluut. We tekenen veel zelf en denken actief mee met architecten en interieurarchitecten. We waken dan over de esthetiek en de technische uitvoerbaarheid. We leveren ook duidelijke plannen voor andere aannemers, zodat het hele bouwproces vlot verloopt en alles goed op elkaar is afgestemd.”
“In 2022 verhuisden we naar een nieuwe site. Samen met murmuur architecten en Gijbels Industriebouw renoveerden we een bestaand, verloederd fabriekspand. Het haalde het Architectuurboek Vlaanderen N°16. In ons nieuwe atelier hebben we twintig machines staan voor acht medewerkers, want naast moderne machines wilden we ook de klassieke behouden. Elementen die moeilijk met klassieke machines te maken zijn, maken we met de computergestuurde machines, en omgekeerd. Zo combineren we de voordelen van beide en blijven we weg van elke vorm van standaardisatie.”
“De medewerkers die een project maken, plaatsen het ook. Zo vermijden we de typische frustraties tussen montage- en plaatsingsploegen. Merken ze op de werf iets op, dan houden ze daar de volgende keer in de montage rekening mee. Je haalt ook veel meer voldoening uit je werk als je er van bij het begin tot de oplevering bij betrokken bent.”
“Vroeger betrokken worden in het bouwproces. Een uitvoeringsplan op punt zetten kost tijd, zeker als er veel technische installaties in verwerkt moeten worden. We hebben een grote productiecapaciteit en kunnen snel schakelen, maar een goede voorbereiding is cruciaal. Onder tijdsdruk worden er wel eens stappen overgeslagen en dat komt de kwaliteit niet ten goede.”
“Het voelt niet altijd als werken, maar het bedrijf eist toch veel van mijn aandacht op. Het gezins- en werkleven in balans houden, is zeker een aandachtspunt.”