Dit jaar werd Prowood niet alleen bezocht door studenten houtbewerking, maar ook door studenten van de Arteveldehogeschool met interesse in de beurs- en eventsector. Onder begeleiding van beursexpert Angélique Monballieu kwamen ze kennismaken met de kneepjes van het vak.
Wie Prowood al eens bezocht, weet dat studenten er altijd meer dan welkom zijn. Toekomstige schrijnwerkers en interieurbouwers worden er warm onthaald door sectororganisatie Woodwize, die de brug slaat tussen onderwijs en werkveld, en ook door de standhouders die beseffen dat dit hun klanten van de toekomst zijn. Maar dit jaar kwam er ook een andere groep studenten naar de beurs: studenten van de Arteveldehogeschool die de keuzemodule ‘beurzen en congressen’ volgen.
“Het is uniek in België”, vertelt beursexpert Angélique Monballieu, die de groep onder haar vleugels nam. “Beurzen bleven tot nu toe wat onderbelicht in de opleiding event- en projectmanagement, maar daar brengt de Arteveldehogeschool dit jaar verandering in. De vijftig beschikbare plekken waren in een mum van tijd volzet. Docent Laurens Vervynck en ik nemen de studenten elf sessies lang mee in de wereld van beurzen en congressen. Uiteraard komt de theorie aan bod, maar de beursvloer zelf is de uitgelezen plek om de sector echt te leren kennen. We zijn dan ook dankbaar voor de gastvrije ontvangst door de organisatoren.” De praktijkervaring viel alvast in de smaak: “De visuele bijdrage hielp om de leerstof beter te begrijpen”, bevestigt student Jesse De Baets.
“We konden de beurs zowel tijdens de opbouw als gedurende het event zelf bezoeken. Hoewel dat niet evident is, was het een meerwaarde omdat de studenten konden vaststellen hoe verschillen in opbouw tot een andere beursbeleving leiden”, legt Angélique uit. Studente Lotte Van Caeneghem beaamt: “Het was boeiend om te zien hoe de standen gebouwd werden. Achter elke stand zit een ander idee en de uitvoering is telkens uniek. Het was fascinerend om later, tijdens de beurs, het hele plaatje te zien.” Eén stand trok al snel de aandacht van de studenten. Aaron Thierens, die recent aan dezelfde hogeschool afstudeerde, stond er met Re-sound. Hij richtte het bedrijf, dat circulaire akoestische producten ontwikkelt, op toen hij nog studeerde en legt er zich nu voltijds op toe.
Binnenkort bezoeken de studenten ook beMatrix, producent van modulaire standenbouwsystemen. Daar zullen ze de handen uit de mouwen steken en zelf een stand opbouwen. “Die hands-on aanpak is toch wel uniek in België en wordt mede mogelijk gemaakt door de ondersteuning van Febelux, de beroepsfederatie voor en door professionals in de beurs-, congres- en eventsector”, vertelt Angélique. “Zij staan honderd procent achter deze aanpak zodat de toekomstige beursexperts goed voorbereid zijn op de praktijk. Sommige studenten merken daardoor dat het toch niet helemaal hun ding is, terwijl anderen er net enthousiaster van worden. De toekomst van de beurssector lijkt alvast verzekerd.”