Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Duaal leren helpt jong talent ontplooien
Fierens ontwerpt en maakt creatieve interieurprojecten.

Duaal leren helpt jong talent ontplooien

Het systeem van duaal leren, dat in 2016 werd ingevoerd, werd tijdens de Week van Duaal Leren in februari nog eens extra in de kijker gezet. Syntra ziet het aantal inschrijvingen jaar na jaar toenemen, maar het is lang niet evident om voor elke leerling een geschikte leerwerkplek te vinden. Interieurbedrijf Fierens ziet er al sinds het begin de voordelen van in en geeft jong talent graag alle kansen.

Leerlingen die via Syntra een duaal leertraject volgen, brengen één dag per week op de schoolbanken door. De overige vier dagen spenderen ze op de werkplek. De 18-jarige Alexander Mengs Btsay is één van de jongeren die dit jaar bij Syntra zo’n duaal traject startte. “Hij heeft al een hele weg afgelegd”, vertelt zaakvoerder Koen Fierens. “Hij komt uit Eritrea en wordt hier in België opgevangen door twee pleegvaders die beiden architect zijn. Omdat hij het Nederlands nog onder de knie moest krijgen, was een traditionele schoolloopbaan allesbehalve evident. Eén van zijn pleegvaders vroeg ons of Alexander hier aan de slag kon via duaal leren. Na een korte kennismaking zijn we daarop ingegaan.”

Jurgen van Den Bossche, Alexander Mengs Btsay en Koen Fierens.

Opstapje naar vast contract

Fierens specialiseert zich in residentiële interieurprojecten en biedt het hele traject aan, van ontwerp tot plaatsing. Naast maatwerkmeubels verzorgen ze ook parket en binnendeuren. Dit is niet hun eerste ervaring met duaal leren. Een leerling die zeven jaar geleden zo startte is er intussen vast in dienst. “Wij bieden leerwerkplekken aan omdat we willen bijdragen aan de toekomst van ons vak en om jongeren kansen te bieden”, legt Fierens uit. “Ik vind het belangrijk dat je als ondernemer ook op maatschappelijk vlak een bijdrage levert. Bovendien heb je er zelf ook baat bij. Het vraagt wat tijd en energie, maar het risico is beperkt, want het kost je weinig en je hebt er een extra paar handen bij. Is het voor beide partijen een goede match, dan heb je misschien wel een toekomstige medewerker in huis die je bedrijfsproces al kent en in je team past.”

Leerkansen bieden

Uiteraard moet je de leerling de kans bieden om zoveel mogelijk bij te leren, daar waakt ook de lesgever over. Door de manier waarop Fierens zijn maakproces organiseert, is afwisseling verzekerd.

Atelierverantwoordelijke Jurgen Van den Bossche: “We werken in ploegen. Er werken altijd twee medewerkers aan een project en ze werken dat van begin tot eind zelf af. Het is dus niet zo dat de ene medewerker altijd de zaag bedient en een andere de kantenlijmer. Iedereen kan hier met elke machine werken en neemt de verantwoordelijkheid over ‘zijn’ project.”

“Dat houdt het interessant voor onze mensen”, vult Fierens aan. “Ze zien altijd het eindresultaat van hun werk en het werk blijft uitdagend. Natuurlijk heeft iedereen zijn talent. Daar houden we rekening mee als we de projecten over de ploegen verdelen.” Die aanpak houdt ook Van den Bossche scherp, want hij is de man die elk talent op de juiste plaats inzet en ervoor zorgt dat niet elke ploeg op hetzelfde moment de CNC-machine nodig heeft.

Interieurbouwer Fierens bood Alexander een leerwerkplek aan.

Begeleiding op maat

Naar leerlingen toe biedt deze werkwijze het voordeel dat je ze geleidelijk aan met het productieproces kan laten kennismaken. In de eerste week draaide Alexander bijvoorbeeld nog niet mee in een ploeg, maar hielp hij tijdens de afwerkfase. Zo konden beide partijen elkaar eerst wat beter leren kennen.

“Ons eindproduct moet perfect zijn. Leerlingen moeten eerst leren waar de lat ligt”, benadrukt Fierens. “Fouten maken mag, dat hoort bij een leerproces. Maar je moet ze niet verzwijgen. Vroeg of laat komt het toch uit, dus je doet het beter meteen opnieuw. Zodra een leerling echt begrijpt wat kwaliteit voor ons betekent, laten we hem zelfstandiger werken. Intussen kan Alexander hier vlot bijspringen waar extra hulp nodig is.”

Werkplekleren verdient opwaardering

Fierens vindt dat Alexander trots mag zijn op het parcours dat hij al heeft afgelegd. “Als hij zijn traject hier afrondt, zal hij nog geen volleerd schrijnwerker zijn, maar toch al enorm veel geleerd hebben. Zijn Nederlands is ook veel verbeterd. Dat was initieel wel een bezorgdheid, want je wilt natuurlijk niet dat iemands veiligheid in het gedrang komt. Hij volgt Nederlandse les en doordat hij de taal hier voortdurend oefent, boekt hij veel sneller vooruitgang.”

Zelf is Alexander ook enthousiast. “Nu ik vier volle dagen per week in het atelier sta, kan ik veel beter met moderne machines leren werken dan op school het geval zou zijn. De collega’s vinden het nooit erg om iets opnieuw uit te leggen als ik het niet meteen begrepen heb. De bediening van alle machines onder de knie krijgen, is nog een uitdaging, maar ik doe het heel graag en hoop hier na mijn opleiding mee verder te kunnen gaan.”

Fierens en Van den Bossche zijn het met elkaar eens: een stage- of leerwerkplek aanbieden is dé manier om vers talent te ontdekken. Sommige jongeren leren nu eenmaal beter op de werkvloer dan op de schoolbanken. Ze vinden het een aanrader voor elk schrijnwerkbedrijf dat worstelt met de zoektocht naar geschikt personeel. “Laat de administratie die erbij komt kijken, geen drempel zijn”, benadrukt Van den Bossche nog. “Het is een kleine horde om te nemen maar zeker de moeite waard.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten